خدمات پس از چاپ

پس از چاپ یک طرح ، بسته به نیاز می توان خدمات گسترده ای را روی آن اعمال کرد ، در این مرحله با واژه هایی همچون قالب ، تا ، برش ، ورنی یا UV ، سلفون ، شماره زنی ، صحافی و … سر و کار خواهیم داشت که در ادامه با برخی از آنها آشنا می شویم :

 قالب : در صورتی که طرح نیازمند برش زنی به شکلی خاص باشه از قالب استفاده می شود . قالب تخته است که روی آن تیغه های خط تا و برش قرار دارد . تهییه قالب برای جعبه ، فولدر و موارد چاپی مشابه ضروری است . ساخت قالب توسط قالب ساز و از روی فایل ارسالی به قالب ساز که تنها شامل خط تا و تیغ است صورت می گیرد . البته بهتر آن است که پس از چاپ طرح نمونه ای طرح نیز به قالب ساز ارائه شود تا ابعاد دقیق ساخت قالب در نظر گرفته شود           .

پوشش سلفون : پوشش نازک و اغلب پلاستیکی که روی جلد کتاب، مجله و برخی از پوسترها و مانند آن کشیده می شود سلفون علاوه بر زیبایی ، باعث می شود کاغذ در مقابل پارگی محفوظ بماند . این پوشش با پاره کردن کار چاپی قابل تشخیص است . روکش کردن یا لمینت در مواردی مانند تولید کارت پستال، جلد مجله و کتاب استفاده می شود. دو نوع سلفون مات و براق وجود دارد که سلفون مات باعث تیره شدن جزئی کار و در مقابل سلفون براق باعث ایجاد شفافیت در کار می شود . هر دو نوع سلفون بسته به شرایط مفید و مورد استفاده قرار می گیرند       

 

از مشکلات رایج در ارتباط با سلفون کشی استفاده از پودر خشک کن در کار چاپ افست است که در زیر سلفون به صورت نقاط نقره ای رنگ نمایان می شود.    

پوشش یووی (UV) : پوشش یووی یا ورنی  (Ultra Violet) در واقع طیفی از امواج الکترومغناطیس است که انرژی بالایی داشته و همان چیزی است که در نور خورشید نیز وجود دارد. از این اشعه برای خشک کردن رنگ های چاپ و پوشش های مختلف استفاده می کنند. آنچه که به نام پوشش UV معروف است در واقع سیستم خشک کن پوششی است که تنها با اشعه UV خشک می شود. مرکب و پوشش هایی که با سیستم UV خشک می شوند بدون بو هستند و پس از خشک شدن روی هم نمی چسبد. ورنی چاپ نیز شبیه به چاپ رنگ در افست است با این تفاوت که به جای رنگ، ورنی در ماشین چاپ ریخته و کار را یکبار دیگز از ماشین چاپ عبور می دهند. با تهیه زینک مجزا می توان در نقاط خاصی روی کار چاپی ورنی زد که این کار باعث جلوه ی بیشتر طرح می شود . برای نمونه در یک کارت ویزیت می تواند لوگوی یک شرکت را یووی موضعی کرد تا برجستگی و براقیت آن باعث دید بیشتر شود . جهت یووی کردن بخشی از کار کافی است محدوده هایی از طرح که نیاز به یووی دارند را بصورت تکرنگ مشکی در نظر گرفت . انواع مختلف یووی شامل یووی موضعی ، شنی ، ساده ، برجسته و … وجود دارد 

خط تا ، برش ، شماره زنی و پفراژ : در برخی از کارهای چاپی نیاز به خط تا و پفراژ خواهیم داشت . برای مثال در جعبه سازی ، ساخت پاکت نامه و کلیه کارهایی که نیاز به تا در آن باشد از خط تا استفاده می شود که این کار توسط ماشینهای تازن انجام می شود . معمولا برای اوراق اداری که شماره در آنها اهمیت دارد (مثل دسته های فاکتور ، دسته فاکتورهای حسابداری و …) ، شماره گذاری توسط ماشین چاپ افست یا ملخی انجام میشود . در برخی از اوراق نیز برای سهولت در پاره کردن یا نصف کردن آن از پفراژ استفاده می شود . برشکاری نیز در اکثر کارهای چاپی ضروری است چرا که در بیشتر مواقع روی یک زینک بیش از یک طرح وجود دارد که نیازمند جداسازی و برش هر طرح خواهد بود      .

صفافی : در اصل به مجموعه روش های جمع کردن دسته ای از اوراق اطلاق می شود . روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد که به صحافی مفتول ، چسب گرم ، چسب سرد ، فنر ، ته بند و … اشاره کرد . صحافی بیشتر برای کتب ، مجلات ، نشریات ، سررسید و سالنامه و … و در کارگاه صحافی انجام می گیرد .

بسته بندی و تحویل : بسته بندی یک کار نیز معمولا جزو خدمات پس از چاپ محسوب می شود . در این مرحله کلیه ی کارهای چاپ شده به روشهای مختلف قابل بسته بندی هستند . استفاده از کارتنهای مقوایی (کارتنهای لمینتی ، سه لایه ، ۵ لایه و …) ، تسمه کشی ، نایلونهای چاپی ، جعبه های چوبی و … از روشهای معمول بسته بندی می باشد . بسته بندی علاوه بر حمل و نقل ساده تر محصولات ، از پارگی ، ضرب دیدگی و … پیشگیری خواهد کرد     

علاوه بر موارد فوق خدمات متنوع دیگری را نیز می توان روی کار چاپی اعمال کرد . طلاکوب ، نقره کوب ، داغی ، ترموگرافی ، لمینت ، نمونه سازی از کار چاپی و … نیز در گروه خدمات پس از چاپ قرار می گیرند

 

صحافی / صحافی چسب گرم و مفتول

صحافی یکی از مراحل بسیار ظریف و سرنوشت‌ساز در فرآیند طراحی تا چاپ است. چه بسیار کارهای نفیسی که در این مرحله از بین می‌روند و تقریباً باطله می‌شوند. به مجموعه تا، ترتیب و قراردادن فرم‌های تا شده کنار هم، جلدگذاری و در نهایت برش مجلد شده فرم‌های چاپی “صحافی” گفته می‌شود. ماشین تاکُن فرم‌های چاپ شده داخلی را بر اساس قطع کتاب تا نموده و سپس فرم‌های تا شده به‌وسیله ماشین ترتیب‌کُن بر اساس شماره صفحه مرتب شده و کنار هم قرار می گیرند، سپس بر اساس نوع صحافی (مفتول، دوخت، چسب گرم و … ) به جلد متصل شده و در نهایت از سه طرف برش می‌خورند. بسیاری از مشکلات که در این مرحله نمود پیدا می‌کنند در زمان طراحی و صفحه‌بندی با بی‌دقتی‌های متعدد ایجاد شده است، بسیاری دیگر از مشکلات نمایان شده در این مرحله بخصوص در کار کتاب، در زمان چاپ ایجاد می‌گردد.

سلفون / سلفون مات و براق

سلفون لایه نازک از نایلون است که برروی کاغذ و مقوا کشیده می شود تا هم باعث استحکام و هم باعث زیبایی شود سلفون ها در انواع مات ، براق ، مخملی ، متالایز ، شنی تولید می شوند روش اجراء سلفون به دو بخش سلفون حرارتی و سلفون چسبی ( واتر بیس ) تقسیم می شود سلفون حرارتی بر روی خود لایه نازکی از چسب دارد که در حرارت فعال می شود به وسیله دستگاه مخصوص توسط حرارت این سلفون بر روی کاغذ و مقوا کشیده می شود سلفون چسبی ( واتر بیس ) که توسط چسب بر روی کاغذ و مقوا چسبیده می شود هنگامی که پروژه های چاپی دارای خدماتی مانند طلاکوب و یا یووی موضعی هستند حتما باید از سلفون حرارتی استفاده کرد.

یووی / یووی تمپلات، موضعی، برجسته، افکت اکلیل، افکت شنی

چاپ UV نوعی از چاپ دیجیتال است که از اشعه فرابنفش استفاده می کند تا جوهر را خشک کند. همان طور که پرینتر جوهر را بر روی سطح مورد نظر توزیع می کند، لامپ های UV مخصوص طراحی شده در دستگاه چاپ فورا ، اقدام به خشک کردن جوهر می کنند.

اشعه یو وی فورا هر جوهر چاپی را خشک می کند، نقاط جوهر مرطوب فرصت پخش شدن پیدا نمیکنند و در نتیجه جزئیات بسیار دقیق تر می شوند جوهرهای UV با فرآیند فوتومکانیک خشک می شوند.

جوهر در معرض تابش چراغ های فرا بنفش قرارگرفته و بلافاصله از یک مایع به جامد با تبخیر بسیار کمی از حلال ها تبدیل میشود.

علاوه بر این، جوهر های UV در برابر تغییرات محیطی از جمله نور آفتاب و باران مقاوم بوده و مقاومت چاپ را در برابر کمرنگ شدن و رنگ پریدگی افزایش می دهد.

این فرایند سازگار با محیط زیست است زیرا باعث تولید مقدار کمی VOC (ترکیب آلی فرار)، بو و گرما می شود.

لترپرس و طلاکوب

تعریف لترپرس  : در واقع  باید گفت که روش لتر پرس یک روش چاپ برجسته هست که در اون تصاویر پس از برخورد مرکب با سطح برجسته لوح از روی اون بر روی مثلا کاغذ منتقل می شن. روش لترپرس یکی از روشهای اولیه و اساسی چاپ بوده روشی که گوتنبرگ پدر صنعت چاپ اونرو به عنوان یکی از اصلی ترین روش های چاپ ابداع و مطرح کرد.و اما اصطلاح لترپرس در اون دیده اولیه که ما بهش داریم شاید اشاره به برجسته بودنه این روش نداشته باشه چون معنی اون « چاپ حروف » هست. دلیله این نامگذاری بیشتر تاریخی هست و به طور خلاصه علتش این هست که روش لترپرس یکی از روشهایی بوده که ابتد از اون برای چاپ حروف چاپی استفاده می کردن و در اون مقطع روشی که برای چاپ تصاویر به کار می رفته عموما جدایه از روش چاپ حروف بوده. پس معمولا از لترپرس برای چاپ حروف استفاده می شده . قدیمی ترین روش کار هم برای آماده کردن لوح چاپ استفاده از روش حروف چینی حروف چاپی سربی در کنار هم و استفاده از اون برای چاپ بوده. که به مرور بظهور انقلاب صنعتی ، اختراع عکاسی و روش های نوین جای خودش رو به روش های دیگه حروف چینی داد…

 

تعریف طلاکوب : چاپ طلاکوب یا  (Foil Stamp)  همانند چاپ سیلک و چاپ تامپو یکی از شاخه های چاپ صنعتی در کارخانجات ، تولیدی ها ، چاپخانه ها و بازار کار نقش مهمی دارد.  درواقع چاپ طلاکوب که به آن چاپ داغی هم میگویند در چاپ تقویم ، چاپ سرسید ، چاپ پوشه دکمه دار ، چاپ گالینگور ، چاپ چرم ، چاپ جلد مدارک ، چاپ داغی ، چاپ کاتالوگ ، چاپ دفتر تلفن ، چاپ هدایای تبلیغاتی ، چاپ قطعات صنعتی ، چاپ پارچه و بسیاری از موارد اینچنین قابل استفاده است.

 

انواع طلا کوب به چند دسته تقسیم میشود؟

 

طلاکوب گرم : بدین معنا که در طلاکوب گرم از فشار و حرارت برای انتقال لایه ی طلا از روی فیلم پلی استر بر روی کار استفاده می گردد.

طلاکوب سرد : در طلاکوب سرد ، پس از اعمال چسب بر روی کار (طرح چسب روی کار باید دقیقن همان طرحی باشد که میخواهیم طلاکوب شود) ورق طلا بر روی آن چسبیده و قسمت های داری چسب از روی فیلم، طلا را جذب کرده و قسمت هایی که چسب ندارد، طلا را به خود نمی گیرد.